+40 726.135.952
consulting@hartconsulting.eu

Profil HIPO vs. Profil Performant

Postat de la 04 Feb, 2014 in categoria Dezvoltare, Selectie
potential2

Leadership-ul este un subiect extrem de important atat din perspectiva vietii sociale, cat si din cea a vietii organizationale. Cand exista lideri competenti, organizatiile prospera. Cand leadership-ul este slab sau toxic, organizatiile esueaza. Din aceasta perspectiva, asigurarea in mod constant a unui esalon de viitori potentiali lideri (HIPO) este un aspect critic pentru continuitatea business-ului, sanatatea financiara si reputationala a unei companii.

Investitia in angajatii cu potential ridicat s-a dovedit o strategie corecta pentru cresterea performantei organizationale. Pe de alta parte, in continuare exista o confuzie legata de angajatii cu potential ridicat versus angajatii performanti. Studiile arata ca mai putin de 20% dintre angajatii performanti au si potential ridicat, in timp ce majoritatea angajatilor cu potential sunt si performanti.

Angajatii doar performanti depasesc in mod constant asteptarile si reprezinta ajutorul managerilor in toate proiectele importante si/sau dificile. Sunt foarte buni in ceea ce fac, sunt mandri de acest aspect, insa nu au potentialul sau dorinta de a accede la un nivel superior de management sau de a lua roluri mai ample. In schimb, angajatii cu potential ridicat au un cu totul alt profil si sunt mai greu de retinut in companie.

Dificultatea de a ii identifica vine din faptul ca organizatiile nu codifica atributele si competentele necesare pentru cei vazuti ca fiind high potentials. Managerii nu stiu ce anume sa caute pentru a evalua potentialul sau fiecare ofera o semnificatie proprie aceluiasi termen. De aceea, in alegerea lor managerii se concentreaza excesiv pe performanta anterioara si nu tin cont de personalitatea angajatului si de potential, iar aici intervin problemele. Studiile arata ca, in rolurile de conducere, personalitatea este un factor critic care contribuie la succes.

Specialistii de la Hogan Assessments recomanda evaluarea a 4 factori care pot prezice potentialul: carisma, talentul, productivitatea si aptitudinile de lider. Persoanele cu potential ridicat se disting prin faptul ca invata repede, se descurca admirabil in situatii noi si complexe, au abilitatea de a lucra cu tipologii diferite de oameni, se adapteaza usor schimbarilor si obtin rezultate bune indiferent de cat de dificile sunt conditiile.

Intr-o lume ideala, toti angajatii ar fi performanti si ar avea potential ridicat. Cum asa ceva nu exista si angajatii se afla in diferite stadii, o evaluare complexa ar trebui sa cuprinda ambele aspecte: performanta si potentialul. Bazandu-se pe o asemenea informatie valoroasa, managerilor le-ar fi mult mai usor sa ii descopere pe acei 20% angajati cu potential. Ar reusi astfel sa dezvolte cu mai multa usurinta pepiniera de HIPO pentru a se asigura de buna functionare a procesului de succesiune si continuitate a business-ului.

Vrei sa afli cum sa faci acest lucru? Asteptam un mail de la tine pe adresa consulting@hart.ro si iti oferim toate detaliile.

Lasa un comentariu

Comentariu:
(all fields required)

  • Consultantul tau 
  • Prof. Dr. Robert Hogan – The truth about leadership

     

  • Prof. Dr. Robert Hogan – Personality and the Fate of Organizations

     

  • Robert Hogan on the Importance of Humility in Leaders

     

  • The Incident — How Do You Derail?

  • Prof. Dr. Robert Hogan on Personality Psychology, the Bright Side, and the Dark Side

     

     

  • Stereotipuri si perceptii sociale


  • Leadership masculin vs. feminin

  • Tu socializezi cu Hart?

    Facebook Hart Consulting Twitter Hart Consulting LinkedIn Hart Consulting YouTube Hart Consulting
© 2012 Hart Consulting. Termeni si conditii | Sitemap
by Craft Interactive
Tu socializezi cu Hart?
Facebook Hart Consulting Twitter Hart Consulting LinkedIn Hart Consulting YouTube Hart Consulting